4.06.2016

ХТО ТАКИЙ ПСИХОЛОГ? ЩО ТАКЕ ПСИХОЛОГІЯ?



   
      Психологія в останні роки стала наукою, затребуваною самим життям. Однак слово "психологія" все ще оповите завісою таємниці для тих, кому не доводилося стикатися з психологами на практиці. Психологів цінують, поважають, але в повсякденному житті побоюються, вважаючи, що психолог "наскрізь бачить людину" навіть в простій розмові. При цьому не можуть точно сказати, "хто такий психолог", "що він робить" і "яку користь він може принести". Водночас виявляють зацікавленість у психолога, мабуть перебуваючи під магічною дією слова "психологія". Правильному розумінню професії психолога заважає також і та обставина, що з'явилося багато людей, наприклад, астрологів, хіромантів, ворожок, які також люблять зараховувати себе до психологів. Навколо психологічної професії виник ажіотаж.

     У суспільній думці найбільш поширене уявлення про психолога як про Зцілитель душі, котрий уміє глибоко проникати в думки і почуття людей, здатному зрозуміти їхні таємні задуми, допомогти їм змінити свою долю. Цей ідеалізований портрет психолога часом не відповідає дійсності. Психолог - "за освітою" і психолог - "по життю" далеко не завжди одне і те ж. Психологічна освіта зовсім не гарантує проникливості, комунікабельності й ефективності впливу на себе і на інших людей. У той же час є люди, спочатку володіють особливим даром контактності і невимушеного спілкування, що дозволяє їм вислуховувати інших людей і надавати їм моральну та психологічну підтримку, допомагати їм у відповідях на ті чи інші питання. І роблять вони це без жодного психологічного освіти. Кого ж з них вважати психологом?
     У зв'язку з великою популярністю слова "психологія" багато молодих людей, вибираючи шляху продовження освіти, прагнуть отримати професію психолога. Таким чином, вони сподіваються глибше пізнати себе, а головне - опанувати методами, що дозволяють краще розуміти інших людей, і, в підсумку, успішніше впливати на них.
     Як показує педагогічний досвід, далеко не всі абітурієнти психологічних факультетів ясно уявляють собі, "що таке психологія" та "хто такий психолог". Спонукає швидше престижність професії, яка поряд з медичної, юридичної та економічної спеціальностями, а також професією програміста, стала дуже модною. У повсякденних розмовах психолога найчастіше плутають або з лікарем (психіатром), або з педагогом. Тому науково-популярні лекції про психологію припадає зазвичай починати з уточнення, що психологія - це не психіатрія, хоча зв'язку у цих двох галузей знань досить тісні. Психіатрія вивчає і лікує людей з психічними хворобами. Психологія ж вивчає душевний світ людини. Одна з галузей психології - патопсихологія - правда, вивчає внутрішній світ психічно хворих людей і тісно пов'язана з психіатрією. Однак більша частина інших галузей психології має справу з нормальними, здоровими людьми. Що ж таке психологія?
     Психологія - це знання про внутрішній світ людини, про закони, що пояснюють його поведінку. До числа психічних відносяться різноманітні прояви душевного життя людини.
     Відчуття, сприйняття, пам'ять, уява, мислення, мова - це пізнавальні психічні процеси. У перебіг цих процесів включаються образи, поняття, судження, умовиводи. За допомогою них людина пізнає світ.
    До сфери емоційних явищ відносяться афекти, стреси, тривожність, почуття, пристрасті, настрої та ін З їх допомогою людина переживає своє ставлення до тих чи інших предметів і подій світу.
     До психічних явищ відносяться мотивація, увага, інтерес, рівень домагань, прагнення, прийняття рішень, вольове зусилля, самоконтроль, самовладання. З їх допомогою людина регулює свою діяльність, свій вплив на навколишній світ і на себе самого. Різні стани, такі як натхнення, втома, адаптація, напруженість, фрустрація змінюють перебіг психічних процесів протягом певного проміжку часу, активізують або гальмують їх, надають їм особливий якісний відтінок.

             
                                                     Результат пошуку зображень за запитом "картинка психология"

     Темперамент, характер, здібності, обдарованість, наполегливість, фанатизм, егоїзм надають своєрідність психічного життя кожної людини. До психічних властивостей людини відносяться його рівень домагань, уявлення про самого себе, самооцінка і самоповага. Багато психічні явища характеризують міжособистісні відносини людини, такі як сумісність, сугестивність, конформність, симпатія, дружба, любов, конфлікти, психологічний клімат.
    Психічні явища бувають усвідомлені і неусвідомлені. Свідомість - це сукупність психічних явищ, в яких людина може дати собі звіт. Коли людина перебуває у свідомості, він усвідомлює себе, свої думки і почуття, тобто може дати звіт в тому, що з ним відбувається. Існує і велика група неусвідомлюваних психічних явищ.
    Професійні психологи використовують мову наукової психології. Специфіка психологічних понять така, що багато з них включені в наше повсякденне розмовну мову. Це викликає мимовільну термінологічну плутанину у людини, що входить у світ професійної психології, ускладнює перші кроки на шляху до науково-психологічних знань. З іншого боку, психологи часто користуються особливою професійною термінологією, яка на перших порах може бути малозрозуміла студенту-психолога. Тому раджу, зустрічаючись із психологічними чи іншими науковими термінами, не цілком зрозумілими, звертатися до психологічного словника. У ньому дано доступне для початківця психолога тлумачення багатьох психологічних понять.

Немає коментарів:

Дописати коментар